Jussi Ratilainen

Jopa Sarasvuo kehuu

Kun avasin blogini moni kysyi heti, mistä olen saanut siihen näin upeat kuvat. Siihen ei ole kuin yksi vastaus: Jussi Ratilainen.

Jussi on freelancer-valokuvaaja, graafikko ja yrittäjä, joka niin sanotusti ”räjäytti pankin”, kun hänen kuvaamansa kuva julkaistiin Italian Voguessa. New Yorkin muotiviikoilla hän on kuvaamassa jo kolmatta kertaa.  Bisneskirjallisuutta lukeville Jussin kuvat ovat tulleet tutuksi viime keväänä julkaistussa Taivas+Helvetti-kirjasta. Kuvaamisen lisäksi Jussi on ohjannut kaksi musiikkidokumenttia ja musiikkivideoita.

Itse tutustuin Jussiin Taivas+Helvetti-kirjan julkkarijuhlissa. Yksi kirjan kuvattavista, Jari Sarasvuo,  ylisti niin vuolain sanoin Jussia ja hänen ammattitaitoa, että Jussia ei voinut olla huomaamatta. Jussi on rento, vaatimaton ja iloinen. Hänestä ei voi olla pitämättä. Jussi on mestari luomaan kuvauksiin lämpimän ja välittömän tunnelma, mikä saa kuvattavan olemaan avoin ja näyttämään itsestään erilaisia puolia.

Taivas+Helvetti, Niklas Hed, Rovio Entertainment Oy

Taivas+Helvetti, Niklas Hed, Rovio Entertainment Oy, Kuva: Jussi Ratilainen

Tavallisesta poiketen tämä vieraskynäpostaus on tehty haastatellen, sillä tällä hetkellä Jussimme vaikuttaa New Yorkin muotiviikoilla.

Miksi kuvaat? Eli miten innostuit kuvaamisesta?
– Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut taiteista ja kokeillut erilaisia taiteen muotoja maalaamisesta kuvanveistoon. Nuorena harrastelijana kuvasin aluksi kaikkea mikä eteeni sattui, mutta entisenä rumpalina etenkin musiikkivalokuvaus rupesi kiinnostamaan. Aloitin aluksi kuvailemaan veljeni ja kavereideni keikkoja. Pian siirryin kuvaamaan festareita. Bändit ja artistit alkoivat kyselemään, voisinko ottaa heistä promokuvia. Vastasin myöntävästi ja huomasin, että tämähän on se mitä haluan oikeasti tehdä. Rock-kuvaus onkin vaikuttanut kaikkein eniten tyyliini luoda dramaattisia henkilöpotretteja.

Pendulum, Jurassic Rock 2013. Kuva: Jussi Ratilainen

Pendulum, Jurassic Rock 2013. Kuva: Jussi Ratilainen

Miksi olet niin hyvä?
– Olen optimisti ja uskon että kyllä sitä pärjää alalla kuin alalla kun vain tarpeeksi yrittää. Olen pienestä pitäen ollut perfektionisti niissä asioissa, mitkä minua kiinnostavat ja olen halunnut tehdä työni niin hyvin kuin vain pystyn. Myös nuorena aloitettu taideharrastus on varmasti auttanut paljon.

Miten tullaan kuvaamisessa hyväksi?
– Intohimolla, harjoittelulla ja luontaisilla lahjoilla. Itse lasken hyvän kuvaajan kriteereihin myös sen, että osaa tulla erilaisten ihmisten kanssa hyvin toimeen.

Anna jokin hyvä neuvo sunnuntaikuvaajalle, joka haluaa omiin tarkoituksiinsa hyvän kuvan?
– Tarkkaile, miten valo käyttäytyy eri tilanteissa. Jos kuvaat ihmisiä, pidä huoli, että he tuntevat olonsa miellyttäväksi kuvaustilanteessa.

Hehkuta meille vähän New Yorkin muotiviikkoja!
– Nyt sie pistit pahan. Ihan jees!

Kuulostaa niin Jussilta. Moni muu olisi hehkuttanut muoti- ja viihdemaailman huippuja, joita on tavannut, mutta ei Jussi. Jussi ei ole bongailemassa julkkiksia, vaan kuvaamassa – ja sen hän tekee helkkarin hyvin.

Huomiota herättänyt Italian Voguessa julkaistu kuva.Kuva: Jussi Ratilainen

Huomiota herättänyt Italian Voguessa julkaistu kuva.Kuva: Jussi Ratilainen

Tutustu Jussin portfolioon.
Lue YLE:n tekemiä juttuja Jussista:
New Yorkin muotiviikko suomalaiskuvaajan silmin
New Yorkin muotiviikkoa pääsee vain harva kuvaamaan
Kuva pääsi Voguen nettisivuille – nuorelle kuvaajalle asiakasvirta

"Karolla on asiaa". Kuva: Jussi Ratilainen

”Karolla on asiaa”. Kuva: Jussi Ratilainen

Teksti: Karoliina Lehtonen Haastateltava: Jussi Ratilainen

Karoliina Lehtonen on yrittäjä ja markkinoinnin asiantuntija. Hänen intohimonsa on auttaa yrityksiä kehittämään heidän kilpailukykyään kansainvälisillä markkinoilla. Hänellä ei ole karvahattua tai silmälaseja, vaikka niin moni luuleekin.